Tel:  (05) 6401 460, E-mail

Dresurno jahanje

Vsak, ki je že kdaj sedel na konju oziroma redno jaha, mora priznati, da so dober galop, odličen preskok ovire ali popolno izvedena dresurna vaja pravzaprav zmage v malem. Če ste morda med tistimi, ki še niso sedeli na konju, pa verjetno veste, da že zgolj opazovanje elegantnega in usklajenega gibanja jahača in konja zbuja prav posebne občutke. Poznam kar nekaj ljudi, ki lahko konje ali jahanje konjev opazujejo po cele ure, ne da bi jim za trenutek postalo dolgčas.
 
Moramo priznati, da nas konji pomirjajo. Ne glede na to, ali jih gledamo s klopce ob maneži ali pa jih doživljamo iz sedla. In ravno zaradi tega je jahanje konjev čisto posebna aktivnost, ki ji praktično ni para. Pa ne samo posebna aktivnost, jahanje je lahko celo neke vrste terapija, še posebej dobrodošla v današnjem norem svetu. Zakaj?
 
Če odtavate v mislih, boste odtavali tudi v resnici.
 
Jahanje zahteva zbranost in osredotočenost, na konja in nase. Če vam bodo misli le za nekaj trenutkov zatavale, bo hitro zataval tudi konj, na katerem sedite. Tako se lahko namesto učenja sedečega kasa ali elegantne dresurne naloge oba s konjem znajdeta v kotu maneže in ne vesta, kaj bi sama s sabo.
 
Jahanje konjev je tako ena izmed redkih aktivnosti, pri kateri skorajda morate odmisliti ves zunanji svet (no, razen kakšnih dejavnikov, ki bi lahko prestrašili konja) in vsaj za eno uro pozabiti na svoje težave, skrbi in stres.
 
Pri konjih ni prostora za slabiče.
 
Ste nesigurni vase? Vas je pogosto strah? No, potem pri konjih s tem ne boste prišli prav daleč. Konji so izjemno dojemljivi, še posebej hitro »zavohajo« slabiče. In potem je z vami konec. Morda boste imeli srečo in boste naleteli na konja, ki vašega strahu ne bo izkoristil. Precej bolj verjetno pa je, da ga bo in to takoj, ko bo dobil možnost. Zato pri konjih in jahanju ni prostora za slabiče.
 
Pri jahanju je potrebno biti fizično in psihično močan. Potrebne je veliko inteligence, razumevanja konja in razmišljanja o sebi in svojem gibanju. Konja je treba med jahanjem razumeti in upoštevati, hkrati pa mu morate jasno dajati vedeti, da ste vi »šef«.
 
Odličen način za upravljanje čustev.
 
V bližini konj ni prostora za jezo, nejevoljo ali jeznoritost. Vsa negativna čustva se vam bodo namreč hitro povrnila, bodisi v obliki sitnega konja, slabega jahanja ali pa še česa hujšega. Konj bo namreč hitro zaznal, v kakšnem stanju ste in se bo na to tudi odzval. Sicer po svoje, ampak odzval se bo. 
 
 
Četudi vas zjezi slabo vreme, morda vaše ne ravno blesteče jahanje ali karkoli drugega, se ne smete pustiti skušnjavi in odreagirati. Raje globoko vdihnite, se pomirite in nadaljujte svoje delo (jahanje konjev, krtačenje, čiščenje). In ko boste to naredili x-krat, garantiram, da boste imeli svoja čustva veliko bolj pod kontrolo. In ne samo pri jahanju, tudi drugje, na primer v službi.
 
Konji so največji guruji za učenje potrpežljivosti.
 
Pri konjih ni bližnjic in nič se ne da doseči »na brzinco«. Ravno zato so te živali najboljši učitelji potrpežljivosti, saj vas v nasprotnem primeru čaka »velik prepir« s konjem ali pa kakšna hudo neprijetna in nevarna situacija.
 
Jahanje konjev je dolgotrajen proces, katerega ne boste osvojili čez noč, tudi zaupanja in vezi z vašim konjem ne boste stkali v enem tednu. Vse pri konjih je malce zahtevnejše in dolgotrajnejše, zato se ob njih resnično učimo potrpežljivosti, hkrati pa tudi vztrajnosti.
 
Ne v spovednici, v maneži se boste naučili odpuščanja.
 
Odpuščanja se nikjer ne boste naučili tako učinkovito kot ravno pri konjih. Ne v cerkvi ne pri psihologu in tudi ne pri vaši najboljši prijateljici. Saj to je tisto, kar si vsi želimo, kajne?
 
Pri konjih in jahanju se boste morali naučiti odpuščati sebi in tudi konju. Celo večkrat na dan. Vi boste delali napake, delal jih bo tudi konj, ki ga boste jahali, zato je odpuščanje majhnih napak nujno. Odpustiti morate sebi in si priznati, da ste (le) zmotljiv človek, hkrati pa morate odpustiti konju, ki bo morda napako naredil zaradi vas. Nima smisla, da se oklepate napak, raje jih odpustite sebi in konju ter pojdite z lažjim srcem naprej.
 
Si upate svoje življenje zaupati 500-kilogramski živali?
 
Vsakič, ko jahate ali se gibljete okoli konj, ste do neke mere na milost in nemilost prepuščeni 500-kilogramski živali, ki ima po možnosti še železo na vseh štirih nogah. Malo strašljiva misel, kajne?
 
Istočasno pa morate imeti v mislih, da taista 500-kilogramska žival neizmerno zaupa vam, ko vam dovoli, da se povzpnete na njen hrbet in jo vodite naokoli.
 
Gre torej za izgradnjo vzajemnega zaupanja med človekom in živaljo. Ko je zaupanje obojestransko, boste razumeli, zakaj je tako dragoceno in ugotovili boste, koliko vam pomeni.
 
Torej, jahanje konjev je zagotovo ena izmed aktivnosti, s katero lahko zmanjšate stres, se umirite in osredotočite. Popoln način, s katerim lahko vsaj za nekaj časa »ugasnete« ta ponoreli svet in pobegnete v svet, v katerem sta samo dva, vi in vaš konj.

ŠPORTNI KLUB MEGA
Plavje 20
6281 ŠKOFIJE 

ID za ddv: SI44868740
MATIČNA ŠTEVILKA: 1169815000
IBAN: SI56101000029200196  (Banka Koper)
SPONZORJI DONATORJI
                                   
Joomla templates by Joomlashine